Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Εμπορία-συσκευασία-διάθεση του μελιού


Εμπορία - συσκευασία - διάθεση του μελιού

Επιθεώρηση κυψελώνΠαρ' ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν κάνουν προσπάθειες για την καλύτερη εμφάνιση και συσκευασία του μελιού τους, το 70-80% σχεδόν της πανελλήνιας παραγωγής διακινείται από τους ίδιους, χωρίς την παρέμβαση εμπόρων και συνεταιρισμών. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέβει με την ανάπτυξη τεχνικής στην τυποποίηση και διακίνηση του μελιού. Αυτό απαιτεί αφ' ενός μεν γνώσεις, που μπορούν να αποκτηθούν με την εκπαίδευση των μελισσοκόμων και αφ' ετέρου με την ειλικρινή ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συναδέλφων. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν απλά και φθηνά μέσα για να μην ανεβαίνει το κόστος του προϊόντος.
Το μέλι πρέπει να δίνεται στον καταναλωτή, όχι μόνο ποιοτικά ανώτερο, αλλά και με καλή εμφάνιση και συσκευασία. Να έχει σταθερότητα από χρονιά σε χρονιά στα χαρακτηριστικά του, να είναι καθαρό, λαμπερό, διαυγές και αυτό επιτυγχάνεται με το τέλειο φιλτράρισμα, την αφαίρεση αφρού και σωματιδίων κεριού και γύρης που το κάνουν να φαίνεται θολό και να κρυσταλλώνει γρήγορα. Επιπλέον, με την απομάκρυνση σωματιδίων κεριού, μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό οι πιθανότητες να μείνουν στο μέλι υπολείμματα εντομοκτόνων που έχουν απορροφηθεί από το κερί. Η συσκευασία πρέπει να γίνεται σε καλαίσθητα δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα, με κομψή ετικέτα, στην οποία θα αναγράφεται η ποιότητα και η προέλευση του προϊόντος. Θα τονίζεται ότι είναι προϊόν ελληνικό, αγνό και βιολογικό, υψηλής θρεπτικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyrights © Papadatos Petros Gastouni Ilias